Voorkom een koude douche met deze water-bespaartips!

Dit artikel is onderdeel van: Blinkz gepubliceerd op: 18/01/2022

Met deze waterbespaartips kun je honderden liters, kostbaar water per jaar besparen.

Water besparen tips

Ieh… is plassen onder de douche nou echt beter voor het milieu? Nee dus! Door onder de douche te plassen, sta je er gemiddeld langer onder. Dat betekent dat je meer warm water verbruikt en daarmee meer energie. Maar er zijn genoeg water besparen tips waarmee je wél bespaart.

Water besparen tips: douche korter

Nederlanders douchen gemiddeld 0,8 keer per dag en per keer zo’n 8 minuten. Zeg eens eerlijk, hoe lang douche jij? Iedere minuut korter douchen, bespaart je op jaarbasis ruim 25 euro. Je hoeft echt niet met een stopwatch onder de douche, er zijn andere handigheidjes. Zoals de douchecoach, een zandloper speciaal voor het douchen.

Koop een waterbesparende douchekop

Dit is een hele makkelijke. Zet een minuut lang de douche aan en vang het water op in een emmer. Zit er meer dan 7 liter in? Dan bespaar je al met een waterbesparende douchekop. Let op! In de winkel kom je de naam ‘waterbesparende douchekop’ of ‘spaardouche’ nauwelijks tegen. Kijk op de verpakking hoeveel liter water er maximaal per minuut doorheen stroomt. Is dit minder dan 7? Dan mag ‘ie mee naar huis.

Liever douche dan badderen

Ga jij liever in bad dan onder de douche? Heerlijk natuurlijk, maar het kost wel veel warm water en daarmee energie. Vervang je bad vaker door een douche, dat scheelt de helft aan warm water. Als je 4 keer per maand een douche neemt in plaats van een bad dan bespaar je op jaarbasis 2.700 liter water en zo’n 15 euro aan gas- en waterkosten.

Verbouw je badkamer

Ok, dit is niet de meest budgetvriendelijke optie van de water besparen tips, maar als je toch al van plan was om je badkamer te vernieuwen, lees dan snel verder. Wil je per se een bad? Kies dan een bad dat goed geïsoleerd is. Als je dan in bad gaat, kun je lekker lang genieten zonder dat je steeds de warme kraan hoeft open te draaien. Voor je douche kun je denken aan een warmte-terugwinningsinstallatie. Een wat? Een zogenaamde douche wtw gebruikt de warmte uit wegstromend douchewater om koud water voor te verwarmen. Je ketel hoeft hierdoor minder hard te stoken.