Groen bankzaken doen?

Dit artikel is onderdeel van: Blinkz gepubliceerd op: 11/01/2022

Steeds meer mensen kiezen ervoor om over te stappen naar een duurzame bank. Je kunt met duurzaam bankieren dan ook precies hetzelfde als met regulier bankieren. Overweeg jij duurzaam bankieren? Voor groene bankzaken moet je bij de volgende banken zijn.

Volgens de Eerlijke Bankwijzer zijn 2 banken in Nederland koploper in duurzaamheid: Triodos en ASN Bank (onderdeel van de Volksbank). De drie grootste en bekendste banken in Nederland, ABN AMRO, ING en Rabobank lopen achter. 
bron: Milieudefensie

Triodos BankTriodos Bank

Deze bank doet alleen zaken met organisaties die een gezond milieu en gezonde natuur ondersteunen. Denk hierbij aan duurzame energieprojecten, projecten voor natuurbehoud en biologische landbouw. Door te bankieren bij Triodos Bank draag je dus bij aan een duurzame samenleving. Neem bijvoorbeeld het groenste beleggingsfonds van Nederland: Triodos Groenfonds. In het figuur hieronder zie je in welke sectoren de bank belegt. Kijk voor meer informatie over dit beleggingsfonds op de website.

ASN BANKASN Bank

Ook de ASN Bank (onderdeel van Volksbank, waaronder ook SNS en RegioBank vallen) investeert alleen in projecten en ondernemingen die bijdragen aan de duurzame samenleving. Bijvoorbeeld zorginstellingen, verantwoord waterbeheer, onderwijs, duurzame energie en goede, betaalbare woningen. Op de website van de ASN Bank vind je een kaart van de wereld waarop te zien is in welke projecten en waar in de wereld geïnvesteerd wordt.

bunq bankBunq

Bunq heeft een ecovriendelijke betaalrekening waarmee je bomen plant. Voor iedere 100 euro die je spendeert met je pas laat Bunq een boom planten. Zo zou je volgens de bank in twee jaar CO2-neutraal kunnen zijn. Daarnaast kun je als klant bij bunq zelf aangeven wat je wilt dat ze met je geld doen. Je kunt kiezen dat ze nergens in investeren of bijvoorbeeld alleen duurzame investeringen doen met jouw geld. Ten slotte hebben ze nu de Green Card geïntroduceerd: dit is een metalen creditcard. Wat opzich al goed is aangezien dit materiaal tot 50% langer meegaat dan een traditionele betaalkaart. 

Meer weten?

Wil je precies weten welke bank het duurzaamst is, dan kun je het best kijken naar de Eerlijke Bankwijzer. Dat is een project waarin onder meer Amnesty International, Oxfam Novib en Milieudefensie deelnemen.

Laat banken eerlijker investeren. Geen geld naar wapens voor dictators, vuile energie en kinderarbeid!  Oefen invloed uit op jouw bank: stuur een compliment, een klacht of stap over.